Mammas Mat
Mat på riktigt!

Tillbehör: komplement till huvudrätten

Bröd

Bästa korvbrödet

Gör en stor sats och frys in. Bra att ha under sommaren. En sats på ett ägg räcker till två eller tre korvbröd.

Det här behöver du till ett ägg. Dubbla, trippla, gör så stor sats som du vill.

2 msk sojamjöl 

2 msk pofiber

3 msk mandelmjöl 

1/2 krm salt

2 krm xanthan

2 krm fiberhusk

2 krm bikarbonat 

2 krm bakpulver

 25 gr rapsolja

1/2 dl vatten (50 gr)

1 stort ägg

1. Blanda allt tort i en bunke.

2. I en annan lite större bunke blandar du olja, vatten och ägg.

3. Häll det torra i vätskan. Rör om väl med en visp och låt allt dra i minst 5 minuter.

4. Blöt händerna och forma avlånga bröd. 

5. Grädda i nedre delen av ugnen. 175° i 15 till 20 minuter.

 Tekaka i liten stekpanna

Det här är ett recept som du lätt gör i en liten nonstickpanna. (OBS! Det fungerar inte med gjutjärn, då smeten bränner fast.)

5 msk mandelmjöl

2 msk sojamjöl

¾ tsk bakpulver

½ dl vätska, jag tar vatten och kokosolja

1 stort ägg

1. Lös upp sojamjölet och bakpulvret i vatten och olja.

2. Blanda ner ägg och mandelmjöl. Rör om väl.

3. Häll smeten i en KALL nonstickpanna (ca 20-22 cm i diameter)

4. Stek detta på hög värme under lock i ca 2-3 minuter. Pass på så att det inte blir för varmt.

5. Sänk därefter platten till lågtemperatur. (Min spis har en 12 gradig skala och jag brukar sänka till 4-5). 

6. Ta av locket och låt kakan stå till dess att ytan är torr.

7. Vänd kakan och låt den stå på eftervärme ca 5 minuter.

 Violà! Klart!

Papdum, på enkelt sätt

 1 ½ dl kikärtsmjöl

1 ½ krm spiskummin

ca 1 krm svartpeppar

1 krm salt

1 krm torkad vitlök, eller ¼ - ½ färsk vitlök

1 msk + 1 tsk (20 ml) kallt vatten

2 tsk kokosolja (10 ml)

Om du har en matberedare använder du den, annars går det bra att arbeta ihop smeten med hand. Den blir kladdig, så visp fungerar inte.

1. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare.

2. Sätt på maskinen och tillsätt sakta olja och vatten från påfyllningstratten. Den behöver gå ganska länge för att jobba ihop allt till en smet. Frestas inte att fylla på med mer vätska, eftersom smeten blir för kladdig och svår hanterlig.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper i silikon. Om du behöver smörj lite olja på det övre så att det inte fastnar i degen. Degen ska vara supertunn! Ca ½ mm!

4. Skär tunna skåror i den utkavlade degen.

5. Grädda i mitten av ugnen på knappt 150° i ca 15 min. Titta till ugnen på slutet så att brödet inte bränns vid.

Voila! Klart!


Varma och kalla rätter

Stekt Rotselleri

Dela och skala en liten rotselleri.

Skär i centimetertjocka skivor.

Stek på medelstark värme i ett par minuter. Salta.