Mammas Mat
Mat på riktigt!

Välkommen till Mammas Mat!

Bästa korvbrödet

Gör en stor sats och frys in. Bra att ha under sommaren. En sats på ett ägg räcker till två eller tre korvbröd.

Det här behöver du till ett ägg. Dubbla, trippla, gör så stor sats som du vill.

2 msk sojamjöl 

2 msk pofiber

3 msk mandelmjöl 

1/2 krm salt

2 krm xanthan

2 krm fiberhusk

2 krm bikarbonat 

2 krm bakpulver

 25 gr rapsolja

1/2 dl vatten (50 gr)

1 stort ägg

1. Blanda allt tort i en bunke.

2. I en annan lite större bunke blandar du olja, vatten och ägg.

3. Häll det torra i vätskan. Rör om väl med en visp och låt allt dra i minst 5 minuter.

4. Blöt händerna och forma avlånga bröd. 

5. Grädda i nedre delen av ugnen. 175° i 15 till 20 minuter.


Smarta tips!

Ta hand om maten istället för att slänga. Det är dessutom klimatsmart. Hittade detta på naturvårdsverkets hemsida:  https://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Naturvardsverkets-femtioariga-historia/11/

"Att producera den mängd mat som kastas varje år orsakar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid – det motsvarar ungefär 3 procent av den totala mängden utsläpp av växthusgaser i Sverige!"

Jag återanvänder alltid överbliven mat och gör till något nytt. Eller så kan jag prova att använda något som man av tradition inte använder i matlagningen. Här har jag skalat stammen på broccolin och sedan grillat med lite påpenslad olivolja och salt. Bredvid har jag grillad paprika.