Mammas Mat
Mat på riktigt!

Välkommen till Mammas Mat!

Moussaka

1 liten rättika

1 st auberginer

Ostsås

4 dl grädde blandat med vatten (eller mjölk)

150 g riven stark ost, kefalotiri eller parmesan

½ tsk xanthan

Köttfärssås

400 g nötfärs

1 köttbuljongtärning

smör eller olivolja

1 st hackad lök

3 st hackade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

0,5 tsk malen kanel

1 tsk rosmarin

salt och peppar

  1. Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja eller smör. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.

  2. Värm grädde och vatten i en kastrull. Dra den åt sidan när den börjar sjuda. Tillsätt den rivna osten och xanthanet under omrörning. Fortsätt röra medan du ställer tillbaka på plattan. Såsen ska vara riktigt varm men inte koka. Smaka av med riven salt och peppar.

  3. Skala rättikan och skär den i skivor. Lägg skivorna  i botten av en djup ugnsfast form smord med smör eller olivolja. Skär auberginerna i skivor och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.

  4. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med ostsås. Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter. Ugnstemperatur 200°.

Smarta tips!

Genvägar i ugn

Om du ska göra en gratäng eller liknande så kan du skynda på processen genom att använda mikrovågsugnen.

Gör färdigt allt utom vätskan i en glas- eller keramikskål som tål både mikro och vanlig ugn. Häll en liten skvätt av den vätska som ska vara i och  värm sedan gratängen i mikron ca 1 min på full effekt per 100 gr mat. Samtidigt värmer du resterande vätska  i en kastrull. När maten i mikron är riktigt varm häller du över den varma vätskan och ställer in allt i ugnen enligt receptets anvisningar. Tillagningstiden i ugn har då halverats. Håll koll.