Mammas Mat
Mat på riktigt!

Vanliga godsaker

Sötsaker till högtider

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Det här receptet är speciellt utlagt för min kollega Agnetas skull.

Chokladbollar

3 dl kokosflingor

1 dl pofiber

1 dl mandelmjöl

150 gr smör

1 dl kallt kaffe

3-6 msk kakao

2 krm stevia eller annan sötning

(motsvarande ca 1 ½ dl socker)

2 krm vaniljpulver

Kakao eller kokosflingor 

1. Smält smöret tillsammans med kakao, stevia och vaniljpulvret.

2. Blanda allt tillsammans i en bunke.

3. Låt dra i minst 10 minuter.

4. Forma bollar i valfri storlek.

5. Pudra med kakao (jag gillar choklad) eller rulla i kokosflingor.

Voila! Klart!

 

Det här är ett lätt sätt att bjuda på fika, när du får oväntat besök

Snabba muffins i mikron

6 msk riven kokos

2 msk sojamjöl

¾ tsk bakpulver

1 krm stevia (koncentrerad)

1 krm äkta vanilj

1 stort ägg

½ dl vatten

 1. Blanda allt tort i en liten skål

2. Rör ner ägget och vattnet

3. Låt svälla några minuter

4. Fördela i silikonformar. OBS! Fyll bara till drygt hälften, annars rinner det över.

5. Kör i mikron i ca 3 min på full effekt. Tiden varierar beroende vilken ugn du har.

6. Ta ur muffinsen ur formarna medan de är varma och låt svalna på galler.

Voila! Klart!

Servera med sylt och vispad grädde.

Enkla pepparkakskex

3 dl mandelmjöl 

½ dl pofiber 

½ dl sojamjöl 

1 ½ msk fiberhusk/ psylliumfrö 

3 msk pepparkakskrydda 

2-4 krm koncentrerad stevia 

75 gr netutral olja eller smör 

3 dl vatten

1. Blanda allt torrt i en liten skål

2. Rör ner fettet och vattnet 

3. Låt svälla 30 sekunder 

4. Fördela på en plåt. Var snabb innan smeten blivit för tjock. 

5. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen. Grädda i 150° i ca 30 min. 

6. Ta ur plåten och skär i lagom stora rutor. 

7. Sänk värmen till 125° och grädda ytterligare i 45-60 min. 

8. Om det behövs kan du eftertorka pepparkakorna på ett ugnsgaller på svag värme (75°) med luckan öppen. 

Servera gärna med en bit mögelost.

Saffransmuffins

1 pkt saffran

50 smör eller rapsolja

1 dl vatten

2 stora ägg

1 ¼ dl mandelmjöl

¾ dl sojamjöl

1 msk kokosnötsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

2 krm koncentrerad stevia (motsvarar ca 1,5 dl socker)

(1 msk sötin om du vill, för att väga upp beskheten hos stevian)

1 msk fiberhusk

1. Smält smöret

2. Blanda ner saffranet och vattnet

3. När blandningen svalnat rör du ner äggen med en visp

4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

5. Rör ihop allt och låt svälla en stund

6. Klicka ut i muffinsformar, gärna av silikon

7. Grädda 10-12 min i 200° i nedre delen av ugnen (inte allra längst ner)

Voila! Klart!

Semlor med mandelmjöl

2 stora ägg 

100 gr (1 dl) vätska varav ca 30 gr (2 msk) rapsolja 

¾ dl mandelmjöl 

½ dl pofiber 

½ dl sojamjöl 

1 tsk fiberhusk 

1 tsk xanthan 

1 – 1 ½ tsk kardemumma 

½ - 1 krm stevia

1. Blanda allt tort i en liten skål 

2. Rör ihop ägg och vatten. Blanda ner det torra. (Använd gärna ballongvisp, det funkar bäst). 

3. Låt blandningen svälla några minuter 

4. Blöt händerna och forma försiktigt till bullar. Eller använd glasskopa av amerikansk modell. 

5. Grädda i den nedre delen av ugnen. 15 – 20 min med en temperatur av ca 175°. 

6. Ta ur bullarna och låt svalna på galler.

Fyllning: 

Gröp ur bullarna du ska använda och finfördela innanmätet. Blanda med mandelmjöl. Använd 1 msk mandelmjöl per bulle. Tillsätt lite stevia och vatten, grädde eller olja för att binda massan. (Om du vill ha en starkare mandelsmak kan du tillsätta en finhackad/ mald bittermandel eller en droppe bittermandelolja.