Mammas Mat
Mat på riktigt!

Kötträtter

Det här receptet gjorde jag efter att min kollega David berättat vad han hade köpt i delikatessdisken. Jättegott med den smälta mozzarellan i mitten.








Fyllda lövbiffar

4 st lövbiffar, 100-150gr/ st

ca 200 gr mozarella (bara osten)

4 msk creme med soltorkade tomater

2-3 vitlöksklyftor

1-2 tsk franska örter

salt & peppar

1. Skär mozzarellan i mindre bitar

2. Blanda mozzarellan, tomatpastan, vitlök och örtkryddorna i en skål


4. Stek några minuter på varje sida. Avsluta genom att låta rullarna stå och temperatur utjämna på avstängd platta under lock.

Voila! Klart!

Trött på rester? Ta hand om julskinkan och gör nå't kul!

Pizza med julskinka, på en hel plåt

Botten

1 ägg

50 g smält smör eller olja

1 ½ dl vatten

2 ½ dl mandelmjöl

½ dl sojamjöl

½ dl pofiber

½ tsk salt

½ tsk bakpulver

½ tsk fiberhusk

Tomatsås

2 ½ dl krossad tomat

½ buljongtärning (helst grönsak)

oregano eller franska örtkryddor efter tycke och smak

Fyllning

Julskinka eller annan skinka

Toppning

Riven ost och oregano

 1. Blanda alla torra ingredienser

2. Rör ihop ägg, fett och vatten

3. Rör ner det torra

4. Bred ut på en plåt. Förgrädda i nedre delen av ugnen på 175° i ca 10 min. Botten ska bli torr, men inte få färg.

5. Undertiden kokar du ihop tomatsåsen. OBS!  Den ska vara stabbig så tillsätt inte extra vatten.

6. Bred tomatsås på den gräddade bottnen. Lägg på skinkbitar och riven ost.

7. Slå på ugnens grillelement och sätt in plåten högt upp i ugnen. Låt pizzan få färg i ett par minuter. Viktigt att hålla koll, då den lätt bränner!

8. När pizzan är klar strör du lite oregano över.

Voila! Klart!

Köttgryta

  Ca 1 kg grytbitar av nöt, gärna högrev

1 stor morot eller 2 små

1 stor gul lök

1 tärning grönsaksbuljong

½ tärning köttbuljong

ca 10 pepparkorn (svart, rosé, vit eller grönpeppar)

2 lagerblad

1 kvist rosmarin eller 1 msk

2-3 hela vitlöksklyftor

ca 2 dl rödvin

vatten

 1. Bryn köttet eller koka upp det med vatten som du sedan häller av.

2. Häll rödvinet över köttet i grytan. Lägg i buljongen, kryddor, lök, vitlök och morot. Täck allt med kallt vatten.

3. Ge allt ett uppkok och låt sedan grytan sjuda på svag värme i 2-3 timmar.

4. Titta till grytan så att den inte kokar tort.

Voila! Klart!


Ägg & Bacon

Jag älskar det här! Det är enkelt att göra och väldigt mättande. Det här en vardagsfrukost som du lätt kan förbereda och ta med dig när du är på språng.

På helgerna kan man göra riktig äggröra och bacon.

Observera att jag ALDRIG köper färdigpackat bacon. Det här är alspånsrökt sida som jag hittat i delikatessdisken. Det är inte speciellt dyrt vid jämförelse. Det billigaste färdigpackade baconet kostar 100 kr/kg där jag bor. Den här kostar 129kr/kg.

Du får en äkta rökt produkt och slipper fejkad rökarom och tillsatt vatten för att produkten ska väga mer...

 

4 ägg

50 gram neutralt fett (typ raps eller kokosolja)

¾ dl vatten

1 ½ msk psylliumfrö (även kallat fiberhusk)

1-2 krm salt

4-8 skivor äkta bacon

Någon grönsak, tex tunna strimlor av paprika

 

1. Förbered dig genom att ställa mäta upp och ställa fram alla varor där du kommer att vispa äggen. Sätt på ugnen på 175°.

2. Vispa äggen fluffiga tillsammans med saltet. Det tar ganska lång tid, ofta mer än 5 min.

3. Sänk hastigheten på vispen till lägsta, utan att stänga av den. Häll sedan försiktigt i psylliumfröet.

4. Under fortsatt vispning tillsätter du olja och sedan vatten.  

5. Häll smeten på en bakplåt. Jämna till den lite.

6. Lägg på baconskivorna så som du vill ha dom.

7. Grädda i ugn på 175° i 9-10 min.

8. Låt plåten svalna och skär i lagom stora bitar.

9. Lägg i en grönsak och rulla ihop.

10. Förvaras i smörgåspapper i kylskåp.


Lammfärsbiffar

 500 gr köttfärs

½ lök

2 vitlöksklyftor

1 dl grädde

1 dl pofiber

1 stort ägg

½ tsk salt

kryddor, tex chili (1 krm om den är stark) och rosmarin (1-2 tsk)

1. Hacka löken

2. Pressa vitlöken.

3. Blanda lök, vitlök, salt, kryddor, ägg, grädde och pofiber i en bunke.

4. Låt blandningen svälla någon minut.

5. Blanda ner köttfärsen.

6. Forma till köttbullar eller biffar.

7. Stek på medelstark värme.

Voila! Klart!

.