Mammas Mat
Mat på riktigt!

Kötträtter

Kålpudding

500 gr vitkål

smör/ olja

salt o peppar 

½ krm stevia 

400 gr köttfärs 

1 ¾ dl vatten 

3 krm salt 

½ krm svartpeppar

1. Bryn vitkålen i lite smör eller neutral olja.

2. Krydda med salt o peppar. Tillsätt stevia. 

3. Blanda färsen med vatten, salt och svartpeppar. 

4. Lägg ett lager vitkål i botten på en ugnsform. Täck detta med köttfärsen och till sist resten av vitkålen. 

5. Gräddas i 175° i ca 45 min.

Lingonsylt/ rårörda lingon

200 gr lingon (frysta)

1 dl vatten 

1 krm stevia (anpassa efter som du själv vill) 

1 -2 krm xantan

1. Blanda försiktigt lingon med stevia och xantan.

2. Tina i mikrovågsugn eller låt stå framme någon timme. 

3. Häll över vattnet och låt blandningen dra i minst 30 min. 

Voila! Klart!

Lammstek med svampstuvning

Lammstek

Vegeta eller annat buljongpulver

Rosmarin

Om du vill lite peppar

  1. Sätt ugnen på 125°.

  2. Gnid in steken med rejält med buljong och rosmarin.

  3. Låt stå i ugnen till innertemperaturen är ca 65°. Vill du ha mer rosa 62°. Men en högre innertemperatur rekommenderar jag inte då köttet blir väldigt torrt.

  4. Ta ut steken och låt den vila inslagen i ugnsfolie.

Svampstuvning

400 gr svamp av valfri sort

grädde

Ev buljong

  1. Rensa och skär svampen i bitar.

  2. Stek i smör i en nonstickpanna.

  3. Häll på rejält med grädde och om du vill smular du i lite buljongtärning. (Grönsaks- eller svampbuljong).

  4. Låt allt koka ihop. Detta kan även redas med xanthan.

Volià! Klart!

Chili con Carne

 500 gr köttfärs (valfri sort) 
1 burk vita bönor (Absolut INTE ”vitabönor i tomatsås”) 

1 gul lök 

½ burk krossad tomat 

ca 3 dl vatten 

1 buljongtärning (kött eller grönsak) 

2-5 krm chili (eller mer om du vill) 

2-4 vitlöksklyftor 

 1. Hacka löken och stek den i lite olja.

2. När löken börjar få färg lägger du i och fräser köttfärsen tillsammans med löken. 

3. Slå på krossad tomat och vatten. Koka upp under lock. Om du inte har lock kan du behöva tillsätta mer vatten under tillagningen. 

4. Tillsätt buljong, chili och pressad vitlök. Låt småputtra ca 15 min. 

5. Skölj undertiden av bönorna med vatten i ett durkslag. 

6. När grytan kokat ihop vänder du försiktigt i bönorna, som inte ska koka utan bara bli varama. 

7. Servera tex med blomkålsris. 

Violà! Klart!

Köttgryta

Ca 1 kg grytbitar av nöt, gärna högrev

1 stor morot eller 2 små

1 stor gul lök

1 tärning grönsaksbuljong

½ tärning köttbuljong

ca 10 pepparkorn (svart, rosé, vit eller grönpeppar)

2 lagerblad

1 kvist rosmarin eller 1 msk

2-3 hela vitlöksklyftor

ca 2 dl rödvin

vatten

 1. Bryn köttet eller koka upp det med vatten som du sedan häller av.

2. Häll rödvinet över köttet i grytan. Lägg i buljongen, kryddor, lök, vitlök och morot. Täck allt med kallt vatten.

3. Ge allt ett uppkok och låt sedan grytan sjuda på svag värme i 2-3 timmar.

4. Titta till grytan så att den inte kokar tort.

Voila! Klart!

Pizza på en hel plåt

Botten

1 ägg

50 g smält smör eller olja

1 ½ dl vatten

2 ½ dl mandelmjöl

½ dl sojamjöl

½ dl pofiber

½ tsk salt

½ tsk bakpulver

½ tsk fiberhusk

Tomatsås

2 ½ dl krossad tomat

½ buljongtärning (helst grönsak)

oregano eller franska örtkryddor efter tycke och smak

Fyllning

Skinka, eller rester som du tror kan passa (Jag använde julskinka).

Toppning

Riven ost och oregano

 1. Blanda alla torra ingredienser

2. Rör ihop ägg, fett och vatten

3. Rör ner det torra

4. Bred ut på en plåt. Förgrädda i nedre delen av ugnen på 175° i ca 10 min. Botten ska bli torr, men inte få färg.

5. Undertiden kokar du ihop tomatsåsen. OBS!  Den ska vara stabbig så tillsätt inte extra vatten.

6. Bred tomatsås på den gräddade bottnen. Lägg på skinkbitar och riven ost.

7. Slå på ugnens grillelement och sätt in plåten högt upp i ugnen. Låt pizzan få färg i ett par minuter. Viktigt att hålla koll, då den lätt bränner!

8. När pizzan är klar strör du lite oregano över.

Voila! Klart!

Fläsklägg med surkål


1 ½ kg fläsklägg

10 kryddpepparkorn 

2 lagerblad 

 1. Skölj fläsklägget i kallt vatten.

2. Lägg i en gryta med peppar och lagerblad. Täck med vatten. 

3. Koka upp och låt småputtra i minst 1 ½ timma, gärna längre.

Surkål à la Teresia 

1 paket färsk surkål (inte i glasburk, utan från kyldisken)

1 gul lök 

2-3 skivor äkta rökt fläsk

1. Hacka löken och strimla fläsket.

2. Stek lök och fläsk. Låt kallna. 

3. Blanda lök, fläsk och surkål i en bunke. Blandningen får inte vara varm, då dör de snälla bakterierna i surkålen. 

Violà! Klart!

Det här receptet gjorde jag efter att min kollega David berättat vad han hade köpt i delikatessdisken. Jättegott med den smälta mozzarellan i mitten.

Fyllda lövbiffar

4 st lövbiffar, 100-150gr/ st

ca 200 gr mozarella (bara osten)

4 msk creme med soltorkade tomater

2-3 vitlöksklyftor

1-2 tsk franska örter

salt & peppar

1. Skär mozzarellan och de soltorkade tomaterna i mindre bitar.

2. Blanda mozzarella, tomaterna, vitlök och örtkryddor i en skål.

3. Salta och peppra köttet. Rulla sedan in ostblandningen i biffarna. Sätt i en tandpetare rakt igenom om det behövs.

4. Stek några minuter på varje sida. Avsluta genom att låta rullarna stå och temperatur utjämna på avstängd platta under lock.

Voila! Klart!

Lammfärsbiffar

 500 gr köttfärs 

½ lök

2 vitlöksklyftor

1 dl grädde

1 dl pofiber

1 stort ägg

½ tsk salt

kryddor, tex chili (1 krm om den är stark) och rosmarin (1-2 tsk)

1. Hacka löken

2. Pressa vitlöken.

3. Blanda lök, vitlök, salt, kryddor, ägg, grädde och pofiber i en bunke.

4. Låt blandningen svälla någon minut.

5. Blanda ner köttfärsen.

6. Forma till köttbullar eller biffar.

7. Stek på medelstark värme.

Voila! Klart!

Moussaka

1 liten rättika

1 st auberginer

Ostsås

4 dl grädde blandat med vatten (eller mjölk)

150 g riven stark ost, kefalotiri eller parmesan

½ tsk xanthan

Köttfärssås

400 g nötfärs

1 köttbuljongtärning

smör eller olivolja

1 st hackad lök

3 st hackade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

0,5 tsk malen kanel

1 tsk rosmarin

salt och peppar

  1. Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja eller smör. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.

  2. Värm grädde och vatten i en kastrull. Dra den åt sidan när den börjar sjuda. Tillsätt den rivna osten och xanthanet under omrörning. Fortsätt röra medan du ställer tillbaka på plattan. Såsen ska vara riktigt varm men inte koka. Smaka av med riven salt och peppar.

  3. Skala rättikan och skär den i skivor. Lägg skivorna  i botten av en djup ugnsfast form smord med smör eller olivolja. Skär auberginerna i skivor och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.

  4. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med ostsås. Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter. Ugnstemperatur 200°.

    Voila! Klart!

    Pyttipanna

     

    Ta det kött som du har kvar: t ex Julskinka, prinskorv eller köttkorv. Skär ner i bitar. Blanda med broccoli- och blomkålbuketter. Stek i ett par minuter. Krydda med salt och peppar.

    Klimatsmart! :)


 

.