Mammas Mat
Mat på riktigt!

Fiskrätter


Soppa med fisk och räkor

1 gul lök

2-3 klyftor vitlök

saffran 0,5–1 g (1-2 påsar)

1 fiskbuljong tärning

1,5 dl krossad tomat

2 dl vitt vin

2 dl vatten (eller avkok på räkor)

400 g vit fisk (torsk el liknande)

100 g lax

100 g skalade räkor

1. Fräs löken i lite rapsolja.

2. Tillsätt pressad vitlök.

3. Häll på den krossade tomaten, vitt vin och vatten.

4. Tillsätt buljongtärning/fond och saffran. Låt allt koka upp.

5. Skär undertiden fisken i mindre bitar, ca 3x3 cm stora.

6. När det kokar kraftigt tillsätter du fisken, lägger på ett lock och låter stå på högsta värme i 3 min. Se upp så det inte kokar över! (sänk då värmen…)

7. Efter de 3 minuterna tar du bort grytan från värmen och tillsätter räkorna. Låt stå 1 min. Smaka av om sältan är tillräcklig. Annars tillsätter du lite extra salt.

Voila! Klart!

Enkel räkfond

Tillhör du dom som alltid slänger räkorna efter veckans mys….?

Gör inte det! Du får en jättegod bas till fisksoppan om du tar tillvara på dom.


Lägg allt rens (skal, huvuden) i en kastrull. Täck allt med vatten. Lägg på ett lock och koka upp. Var försiktig det kokar lätt över! När det kokar ta bort från plattan och låt svalna i kastrullen. Sila bort skalen och ställ in i kylskåpet. Håller ca en vecka. Går också bra att frysa in.



Voila! Klart!