Mammas Mat
Mat på riktigt!

Äggrätter

Ägg & Bacon

Jag älskar det här! Det är enkelt att göra och väldigt mättande. Det här en vardagsfrukost som du lätt kan förbereda och ta med dig när du är på språng.

På helgerna kan man göra riktig äggröra och bacon.

Observera att jag ALDRIG köper färdigpackat bacon. Det här är alspånsrökt sida som jag hittat i delikatessdisken. Det är inte speciellt dyrt vid jämförelse. Det billigaste färdigpackade baconet kostar 100 kr/kg där jag bor. Den här kostar 129kr/kg.

Du får en äkta rökt produkt och slipper fejkad rökarom och tillsatt vatten för att produkten ska väga mer...


4 ägg

50 gram neutralt fett (typ raps eller kokosolja)

¾ dl vatten

1 ½ msk psylliumfrö (även kallat fiberhusk)

1-2 krm salt

4-8 skivor äkta bacon

Någon grönsak, tex tunna strimlor av paprika

1. Förbered dig genom att ställa mäta upp och ställa fram alla varor där du kommer att vispa äggen. Sätt på ugnen på 175°.

2. Vispa äggen fluffiga tillsammans med saltet. Det tar ganska lång tid, ofta mer än 5 min. 

3. Sänk hastigheten på vispen till lägsta, utan att stänga av den. Häll sedan försiktigt i psylliumfröet.

4. Under fortsatt vispning tillsätter du olja och sedan vatten.  

5. Häll smeten på en bakplåt. Jämna till den lite.

6. Lägg på baconskivorna så som du vill ha dom.

7. Grädda i ugn på 175° i 9-10 min.

8. Låt plåten svalna och skär i lagom stora bitar.

9. Lägg i en grönsak och rulla ihop.

10. Förvaras i smörgåspapper i kylskåp.


Voila! Klart!